Friday 23 February 2018



5 ok, ami miatt válaszd inkább a természetes anyagú nedvszívó betéteket

Yeyeként és mosis anyukaként is a természetes nedvszívó anyagok mellett teszem le a voksomat.

Bambusz-kender-biopamut pelenkabetét
1.      A természetes szálakból készített anyagok (kender, bambusz, pamut) biológiailag lebomlanak, így amikor már nincs rájuk szükség/használhatatlanná kopnak, kevesebb ideig szennyezik a környezetet. A mikroszál alapanyaga poliészter vagy nylon, amit kőolajból állítanak elő, és ez biológiailag nem bomlik le. A mosások során a mikroszálból leszakadó apró műanyagdarabkák bekerülnek a szennyvízbe, és mivel a szennyvíztisztítók csak részlegesen képesek kiszűrni ezeket a mikroszkopikus műanyagszemcséket, ezek 40%-a belekerül a természetes vizekbe is. A (YeyeWorks) mosható pelenkákban szükséges természetes szálakat fehérítetlenül, festetlenül állítják elő, így a mosható pelenkák anyagának gyártása során kevésbé szennyezik a környezetet, mint az egyéb ruházat előállításakor. Tudva levőleg a pamut például ellenáll a festésnek, így a felsőruházati anyagoknál csak rengeteg vegyszer és víz felhasználásával sikerül elérni a megfelelő színhatást.

Microszálas anyag. (Forrás: By Anand2202 - Own work,
CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47635798

2.       A természetes anyagoknak – minél régebb óta használod őket, minél többször mostad ki – annál jobb a nedvszívásuk. Ezzel szemben a mikroszálas betétek a sok használat és mosás során eltömődnek, és már nem fognak úgy szívni, mint újkorukban. Bajlódhatsz a folyamatos ammóniamentesítéssel, hogy lelassítsd ezt a folyamatot, idővel mégis búcsút kell majd mondanod a mikroszálas betéteknek.

3.      Ezzel összefüggő probléma az, hogy a mikroszálas betétek jobban bebüdösödhetnek, ezen is ammóniamentesítéssel segíthetsz.

4.      A mikroszálas betétek kevesebb nedvességet tudnak megtartani mondjuk egy kenderhez, bambuszhoz képest, és érzékenyebbek a fizikai nyomásra is, tehát ha a baba a fenekére huppan vagy hosszabban ül, stb. a nedvesség kinyomódik a betétből, ami ázáshoz vezethet.
A természetes szálakból készült betétek ezzel szemben több nedvesség megtartására képesek, az is igaz, hogy ezt kevésbé gyorsan szívják fel mikroszálból készült társaiknál.

5.       A természetes anyagok kíméletesebbek a bőrhöz. A gyártók sem ajánlják, hogy a mikroszálas betét közvetlenül érintkezzen a baba bőrével, ezért általában kap egy réteg polárt vagy az ún. suedecloth nevű szárazontartó anyagot az egyik felére legalább. Az olyan betétet, aminek mindkét oldalán szabadon van a nedvszívó mikroszál, csak zsebes pelenkába érdemes használni. Ennek oka, hogy a mikroszál – új korában leginkább – olyan agresszív nedvszívó, hogy elvonhatja a nedvességet a baba bőréből is, ezáltal érzékenyebbé teszi azt, könnyebben kimaródik. A mikroszálak által elnyelt, és azokból már ki nem tisztítható mosószermaradványok is irritálhatják a baba bőrét.
YeyeWorks bambusz pelenkabetét



1 comment:

  1. Szia!
    Köszönöm az információkat. Én is észrevettem, hogy a műszálas anyag jobban büdösödik (főleg egy átaludt éjszaka után), de a többiről nem tudtam. Nagyon tetszenek a munkáid, nagyon praktikus, okos a pelus kialakítása, és a betétek anyagát is szeretem, főleg a bambuszt.
    Üdv: Anna

    ReplyDelete